KEK COKLAT KUKUS |
220 gm tepung gandum
1 s/k baking powder
1/2 s/k soda bikarbonat
50 gm serbuk koko
180 gm gula perang
Bahan II
2 biji telur
1 s/k esen vanila
Bahan III
200 ml susu cair
200 ml minyak mazola
200 mi air panas
Cara
1. Gaulkan semua bahan I dalam mangkuk supaya rata.
2. Pukul Bahan II dalam mangkuk berasingan. Masukkan dalam mangkuk bahan I. Kacau rata.
3. Masukkan Bahan III dalam adunan bahan I. Kacau rata.
4. Panaskan kukusan sehingga mendideh dan lapikkan kertas minyak dalam loyang 8 x 8 inci.
5. Masukkan adunan dalam loyang dan kukuskan selama 1 jam.
6. Bila telah mask buka tudung kukusan perlahan supaya air tidak menitik keatas kek.
7. Hiaskan dengan cream coklat.
Cream Coklat
Bahan
300 gm coklat masakan [potong kecil]
50 gm fresh cream
Cara.
1. Panaskan coklat didalam periuk secara double boiling.
2. Bila nampak coklat hampir cair tutup api.
3. Masukkan fresh cream dan kacau sebati sehingga agak sejuk
4. Bila dah hampir sejuk tuangkan atas kek dan hiaskan mengikut selere anda sendirik.
Komentar