Ikan Masa Stim |
2 batang serai (diketuk)
1/2 inci halia (diketuk)
1/2 inci lengkuas (diketuk)
3 ulas bwg putih (diketuk)
5-7 biji cili api (diketuk)
1 sb sos tiram
1/2 sb sos ikan
4 sb jus limau campur (limau nipis + limau kasturi)
4 sb susu cair
1 biji tomato (dibelah 4)
1 labu bwg besar (dihiris)
sedikit daun sup & daun bawang (dihiris)
1 biji cili merah (dihiris)
sedikit garam
1-1½ liter air
sedikit cendawan dan bunga kobis
1 sb tepung jagung (dibancuh dgn sedikit air)
- Didihkan air di dalam kuali. Masukkan serai, bawang putih, halia, cili api dan lengkuas. Kemudian masukkan ikan. Gunakan api sederhana.
- Kemudian masukkan bawang besar, sos ikan, sos tiram, cili merah, cendawan, bunga kobis, daun sup dan daun bawang. Kacau dgn perlahan.
- Akhir sekali, masukkan susu cair, jus limau, garam, tepung jagung dan tomato. Biarkan merendidih seketika. Tutup api, dan hidangkan.
Komentar