google translate

Gulai ikan talang masin


BAHAN-BAHAN :
500 grm ikan talang masin - rendam selama 1 jam
1 biji nenas
4 cawan santan pekat
2 biji terung bulat sederhana besar - dipotong 4
Garam dan asam jawa secukup rasa

BAHAN-BAHAN UNTUK TUMISAN :
1 peket rempah kari ikan
2 cm halia
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu kecil halba campur
1 ranting daun kari
BAHAN-BAHAN TUMIS DARAT :
3 biji bawang merah-dimayang nipis-nipis
1 ranting daun kari
Jika kuah terlalu pekat tambah sedikit saja air.

CARA MEMASAK :
Bersihkan kepingan ikan talang masin dan rendam selama 1 jam untuk buang garam . Beli nenas yang sedang elok maksudnya jangan terlalu muda atau terlalu masak kiranya . Kupas dan bersihkan nenas ini dan potong buah nenas tak perlu dibelah hanya potong menyerong jadi berkeping-keping macam sengkuang tu anggaran ketebalan dalam 1 cm dan lebar dalam 15 cm . Bila dah potong jadi macam kepingan-kepingan dan tak payah ambil bahagian empulur yang keras tu .
Kupas kulit semua bawang dan halia serta dimayang halus.
Panaskan 3-4 sudu besar minyak untuk menumis dan tumiskan semua bawang , halia , halba campur dan daun kari . Bila bawang dah layu dan wangi boleh la dimasukkan rempah kari dan air asam jawa . Kacau dan biarkan semua bahan mendidih dan rempah kari terbit minyak itu tandanya rempah kari dah masak.
Bila rempah sudah masak boleh la dimasukkan semua santan serta kacau kuah dan biarkan sampai kuah mendidih kemudian boleh la dimasukkan semua kepingan ikan masin serta nenas dan kacau sekejap . Jika kuah terlalu pekat atau sedikit boleh la ditambahkan sedikit air lagi. Kemudian dimasukkan terung tadi dan kacau sekejap, boleh dirasa garam jika sudah masin tak perlu ditambah garam.
Biarkan kuah mendidih dan ikan masin masak dan terung dah empuk, boleh lah ditutup api. Panaskan 3 sudu besar minyak baru dalam kuali dan tumis semua bawang merah tadi dengan sedikit daun kari bila bawang sudah menjadi warna kekuningan coklat tapi jangan terlalu garing, terus tuang semua bawang dan daun kari ni bersama minyak tadi ke dalam periuk berisi gulai ikan masin tadi dan tutup tudung periuk. Ini la di katakan tumis darat, kari ikan masin ini akan jadi sangat wangi dan lebih sedap sesuai buat teknik ini untuk kari ketam.
Free Email 100% Resepi 4u

Berita Terbaru

 
Top

Like this blog? Keep us running by whitelisting this blog in your ad blocker.

This is how to whitelisting this blog in your ad blocker.

Thank you!

×