google translate

Kari ikan masin Nanas

Bahan-bahannya:
8 – 10 keping ikan talang yang dikerat2
(*rendam 1/2 jam untuk kurangkan sikit rasa masin)
1 paket rempah kari ikan
2 cawan air
3 cawan santan pekat
5 keping nenas potong bulat nipis dan kerat 2
(boleh juga potong serong nipis2)
1 sudu kecil halba
garam (kalau perlu – seimbangkan rasa ikan masin dulu)
Untuk tumis darat:
3 ulas bawang merah – hiris nipis
2 ulas bawang putih – hiris nipis
1 inci halia – hiris kecil
1 tangkai daun kari
1/4 cawan minyak masak
Cara memasaknya:
Bansuh rempah bersama air dan masak atas dapur dengan ikan. Masukkan halba. Masak lebih kurang 10 – 15 minit hingga rempah kari benar2 masak. Masukkan santan dan nenas. Biar nenas agak lembut, tutup api. Dalam kuali, panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan tumis, kacau agak kekuningan dan layu. Tuangkan kesemuanya ke dalam periuk kari ikan tadi. Kacau rata, tutup periuk.
Free Email 100% Resepi 4u

Berita Terbaru

 
Top

Like this blog? Keep us running by whitelisting this blog in your ad blocker.

This is how to whitelisting this blog in your ad blocker.

Thank you!

×