google translate

Gulai Telur Itik

Gulai Telur Itik
Bahan:

6 biji telur itik
1/2 kilo santan kelapa segar
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
5 biji cili padi
2 cm kunyit hidup
2 batang serai
1 keping asam gelugur
garam dan gula secukup rasa

Cara:

1. Blendkan semua bahan tulisan kuning. Masukkan dalam periuk bersama-sama santan.
2. Ketuk serai, asam gelugur, garam dan gula dimasukkan sekali ke dalam periuk.
3. Panaskan api dan letak periuk tadi. Sentiasa di kacau supaya santan tidak berketul-ketul.
4. Bila santan mendidih, pecahkan telur satu per satu ke dalam periuk tersebut.
5. Biarkan telur itu masak sendiri tanpa mengacau santan.
6. Bila agak-agak telur itu dah mengeras bolehlah padamkan api dan dihidangkan bersama-sama nasi putih.
Selamat mencuba.
Free Email 100% Resepi 4u

Berita Terbaru

 
Top

Like this blog? Keep us running by whitelisting this blog in your ad blocker.

This is how to whitelisting this blog in your ad blocker.

Thank you!

×