Gulai Telur Itik |
6 biji telur itik
1/2 kilo santan kelapa segar
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
5 biji cili padi
2 cm kunyit hidup
2 batang serai
1 keping asam gelugur
garam dan gula secukup rasa
Cara:
1. Blendkan semua bahan tulisan kuning. Masukkan dalam periuk bersama-sama santan.
2. Ketuk serai, asam gelugur, garam dan gula dimasukkan sekali ke dalam periuk.
3. Panaskan api dan letak periuk tadi. Sentiasa di kacau supaya santan tidak berketul-ketul.
4. Bila santan mendidih, pecahkan telur satu per satu ke dalam periuk tersebut.
5. Biarkan telur itu masak sendiri tanpa mengacau santan.
6. Bila agak-agak telur itu dah mengeras bolehlah padamkan api dan dihidangkan bersama-sama nasi putih.
Selamat mencuba.
Komentar