Masakan ni pd mase 2 time pi rumah kawan org aceh yg dh jdi warga cini pon..
hmm... cedap masakan nie... sile2 laaa klu nk rase huhuh :)
Bahan:
1/2 kg ikan tuna / ikan laut
air lemon
garam
1 btg serai
5 helai daun kari
10 Rosenkohl (optional)
5 bh tomat cherry/asam belimbing (optional)
5 biji chili hijau u
minyak masak secukupknye
400 ml santan kelape
Bahan-Bahan:
4 Chili merah
3 Chili kering
12 potong asam sunti ( asam jawa )
1 Bawang bombay (4 bawang merah )
2 siung bawang putih
1 cm jahe
1 cm kunyit
1/2 sudu jintan (secukupnye )
1 sudu ketumbar (secukupnye )
1/2 sudu merica (secukupnye )
Directions:
1. Basuh ikan dengan air limau dan garam.
2. Tumis bumbu halus.
3. Masukkan ikan, serai dan daun kari.
4. Masukkan santan.
5. Bubuhi garam secukupnya.
6. Masukkan Rosenkohl dan tomat cherry.
7. Masak dengan api sedang hingga bumbu meresap.
hmm... cedap masakan nie... sile2 laaa klu nk rase huhuh :)
Ikan masak gulai Aceh |
1/2 kg ikan tuna / ikan laut
air lemon
garam
1 btg serai
5 helai daun kari
10 Rosenkohl (optional)
5 bh tomat cherry/asam belimbing (optional)
5 biji chili hijau u
minyak masak secukupknye
400 ml santan kelape
Bahan-Bahan:
4 Chili merah
3 Chili kering
12 potong asam sunti ( asam jawa )
1 Bawang bombay (4 bawang merah )
2 siung bawang putih
1 cm jahe
1 cm kunyit
1/2 sudu jintan (secukupnye )
1 sudu ketumbar (secukupnye )
1/2 sudu merica (secukupnye )
Directions:
1. Basuh ikan dengan air limau dan garam.
2. Tumis bumbu halus.
3. Masukkan ikan, serai dan daun kari.
4. Masukkan santan.
5. Bubuhi garam secukupnya.
6. Masukkan Rosenkohl dan tomat cherry.
7. Masak dengan api sedang hingga bumbu meresap.
Komentar