google translate

Kari Ketam

Kari Ketam
Bahan:
2 keping saiz ketam, basuh bersih
2 daun limau
1 batang serai, diketuk
1 bay daun
750 ml santan
2 sudu besar minyak sayuran
puri:
4 cili merah
Pala 2 biji telur
3 telur bawang
2 ulas bawang putih
Pala 2 biji telur
½ sudu kecil ketumbar
½ sudu kecil lada granul
¼ sudu kecil jintan putih
½ cm lengkuas
1 cm kunyit
½ cm halia
1 sudu kecil belacan
1 sudu kecil asid Jawa
2 sudu kecil garam


Cara-cara:

Bersihkan ketam, potong kepada 2 bahagian. Buang hujung kaki adalah tirus.
Rempah-ratus alasan tumis sehingga wangi dengan daun limau, teluk dan serai.
Tuangkan santan, membawa kepada mendidih.
Masukkan ketam. Rebus sehingga masak.
Buang dan menjadi hangat.
Untuk 4 orang
Free Email 100% Resepi 4u

Berita Terbaru

 
Top

Like this blog? Keep us running by whitelisting this blog in your ad blocker.

This is how to whitelisting this blog in your ad blocker.

Thank you!

×