Bali sate sentiasa sedikit hangus di luar, yang memberi mereka rasa terutamanya lazat. Apabila daging diperap, ia boleh disimpan segar sekurang-kurangnya 4 hari dalam peti sejuk.
RAMUAN:
600 gr daging lembu bahagian atas sebelah, potong dalam 1 kiub cm
3 - 5 cili mata-bird's, dicincang
2 sudu besar gula perang
½ cawan daging lembu rempah pes
¼ sudu besar garam
sate pencucuk
PENYEDIAAN:
Menggabungkan daging, cili, gula perang dan pes rempah dan gaul rata.
Tutup dan perap selama 24 jam di dalam peti sejuk.
Lembing empat kepingan daging sangat ketat pada cucuk daging sate.
Daging lembu satays tempat di atas periuk arang dan grill atas api yang sangat tinggi sama ada di atas tempurung kelapa atau arang.
Hidangkan dengan Sos Sate. Nota:
Untuk membuat sate dengan daging babi, kambing, atau senja, ikut arahan di atas tetapi menggunakan pes rempah asas.
Jika menggunakan ayam, menggantikan dengan pes rempah ayam.
Satays Bali sentiasa sedikit dibakar, yang memberikan mereka rasa sangat terutamanya lazat.
Komentar