google translate

Rendang Ketupat Sotong

Rendang Ketupat Sotong

Bahan-bahan
4 ekor sotong (bersaiz besar)
garam, perasa
1 sudu besar kerisik
1 helai daun kunyit- dihiris halus
2-3 helai daun limau purut (aku tambah)
1/2 cawan santan

A- untuk pulut
1 senduk beras pulut
1 senduk santan pekat

B- kuah rendang
4 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai-dihiris halus
1/2 inci lengkuas (sikit jer)
10 tangkai cili kering- buang biji, potong halus

Cara-cara
1. Sotong dibersihkan dan ditoskan agar kering airnya
2. Beras pulut dibasuh bersih dan masukkan santan pekat. Tambah sedikit air. Letak sedikit garam. Panaskan pengukus dan kukus pulut hingga masak
3. Bahan-bahan untuk kuah rendang dikisar halus.
4. Sumbat sotong dengan pulut yang telah dikukus tadi. Sematkan dengan lidi pada hujungnya ataupun boleh dijahit dengan benang kasar
5. Panaskan kuali dan tumis bahan yang dikisar halus hingga pecah minyak. Masukkan santan dan kacau rata. Masukkan kerisik dan gaul rata.
6. Masukkan sotong tadi. Tutup sekejap dan balik-balikkan agar sotong masak sekata
7. Tambah garam dan serbuk perasa.
8. Akhir sekali, masukkan daun kunyit yang dihiris halus dan daun limau purut.
Free Email 100% Resepi 4u

Berita Terbaru

 
Top

Like this blog? Keep us running by whitelisting this blog in your ad blocker.

This is how to whitelisting this blog in your ad blocker.

Thank you!

×