google translate

Puding Karamel

Bahan & Cara Memasaknya:
Puding Karamel

Untuk gula karamel:

  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air


Untuk adunan puding

  • 1 tin susu cair
  • 4-5 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 3 sudu kecil gula


Cara membuatnya:

A. Mula-mula buat gula karamel tue.. Cairkan gula dengan api sederhana.. gula nie kena kacau selalu sampai la sume gula tue cair n jadik warna coklat. Jangan sampai gula tue over hangus or terover pucat.. nant karamel tak cantik n rasa pun tak sedap.

B. Bila da tukar warna coklat, perlahankan api n terus masukkan air (prepare air tue siap2 kat tepi). take care tau masa masukkan air nie..nant gula tue melotop.

Lepas da masuk air, besarkan semula api n kacau2 sampai gula dan air tue larut sebati.

C. Kemudian masukkan gula karamel tue kat dasar acuan/loyang untuk dibakar (bekas tahan panas). Sejukkan dulu pada suhu bilik then keraskan karamel nie dalam peti beku tue..

sambil tunggu tue kita buat adunan puding.

Masukkan jek semua bahan untuk puding dalam pengisar (blender) or pengadun (mixer).

D. Kemudian adunkan bahan2 tue sekejap jek.. jaz supaya bahan tue tersebati. Jangan sampai kembang... ketepikan then tunggu sekejap sampai gula sejuk sikit.

Sementara tue, sediakan dulang pembakar yang diletakkan air dalam oven .

 Bila da ok, perlahan-lahan tuang adunan puding dalam acuan gula karamel tadi.

E. Masukkan dalam oven yang beralas dulang pembakar yang ada air tadi dan bakar dengan suhu 160-180 darjah celcius, lebih kurang 40 minit. - leh gak dikukus dlam rice cooker n atas dapur gas..just letakkan air dlm kuali and letakkan para atas kuali tu,then letakla dulang puding tu atas tu..then tutup kuali tu..


F. Bila da cukup 40 minit try cucuk ngan garfu tgk da masak ke tak.. hahaa.. klu dah kompem masak then sejukkan sekejap pada suhu bilik.

G. Bila da sejuk, terbalikkan puding ni pada dulang yang leper (better keluarkan dulu air gula karamel tue supaya senang nak terbalikkan)

H. Sejukkan dalam peti ais sampai laa klar untuk di hidangkan.

Resepi from  Asyizz Azam
Free Email 100% Resepi 4u

Berita Terbaru

 
Top

Like this blog? Keep us running by whitelisting this blog in your ad blocker.

This is how to whitelisting this blog in your ad blocker.

Thank you!

×