Asam Pedas Ikan Pari |
500 gm ikan pari yg dh di bersihkan
1/2 cawan jus asam jawa atau asam jawa pon boleh
5 tangkai daun kesum
4 s/b minyak masak
10 biji bendir
1 biji buah tomato belah 5
garam
bahan mesin
20 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 s/k kunyit serbuk
3 cawan air
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga naik minyak dan wangi.
2. Masukkan air asam jawa dan air. Renehkan sehingga mendideh.
3. Masukkan ikan & garam dan biarkan sehingga mendideh lagi.
4. Masukkan buah tomato, daun kesum dan bendir.
5. Perlahankan api dan biarkan sehingga naik minyak dan sayur lembut.
6. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih dan ikan masin.
Resepi From Kak Liza
Komentar