- 300 gm kacang tanah (digoreng/dibuang kulit(jika suka) dan dikisar)
- 1 batang serai (diketuk)
- 5 sudu makan cili kering kisar (boleh tambah/kurang ikut suka)
- 2 sudu makan gula merah/gula melaka
- garam dan gula pasir (mengikut citarasa)air secukupnya
Bahan Kisar :
- 5 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 batang serai1/2 inci halia
- 3 cm lengkuas
- 1/2 inci belacan bakar
Cara :
- Panaskan minyak secukupnya di dalam periuk. Tumis bahan-bahan kisar, cili kering dan serai hingga wangi.
- Masukkan kacang tanah sedikit demi sedikit diselang selikan dgn air. Masak menggunakan api sederhana.
- Masukkan gula merah/gula melaka, garam dan gula pasir secukupnya.
- Hidangkan setelah masak
Notes!
- Untuk mengelak kuah menjadi pekat dan kembang, jangan memasukkan kesemua kacang tanah sekaligus.
- kuah kacang ini sangat sedap dimakan bersama nasi impit, sate, roti kosong, dsb.
- untuk mencantikkan kuah, masaklah lama sedikit dengan api perlahan
Komentar