google translate

Kuah Kacang


Bahan :
  • 300 gm kacang tanah (digoreng/dibuang kulit(jika suka) dan dikisar)
  • 1 batang serai (diketuk)
  • 5 sudu makan cili kering kisar (boleh tambah/kurang ikut suka)
  • 2 sudu makan gula merah/gula melaka
  • garam dan gula pasir (mengikut citarasa)air secukupnya



Bahan Kisar :
  1. 5 biji bawang merah
  2. 3 ulas bawang putih
  3. 1 batang serai1/2 inci halia
  4. 3 cm lengkuas
  5. 1/2 inci belacan bakar




Cara :

  •  Panaskan minyak secukupnya di dalam periuk. Tumis bahan-bahan kisar, cili kering dan serai hingga wangi.
  •  Masukkan kacang tanah sedikit demi sedikit diselang selikan dgn air. Masak menggunakan api sederhana.
  •  Masukkan gula merah/gula melaka, garam dan gula pasir secukupnya.
  •  Hidangkan setelah masak


Notes!

  1. Untuk mengelak kuah menjadi pekat dan kembang, jangan memasukkan kesemua kacang tanah sekaligus.
  2. kuah kacang ini sangat sedap dimakan bersama nasi impit, sate, roti kosong, dsb.
  3. untuk mencantikkan kuah, masaklah lama sedikit dengan api perlahan
Free Email 100% Resepi 4u

Berita Terbaru

 
Top

Like this blog? Keep us running by whitelisting this blog in your ad blocker.

This is how to whitelisting this blog in your ad blocker.

Thank you!

×