1 cwn tepung beras
1 cwn tepung ubi kayu
3 cwn santan
1 cwn gula-bleh kurang ( lebih ikut slera )
2 biji telur gred B
1 sudu teh garam
Cara-cara
- Bancuh semua bahan2 hingga sebati. pastu tapis agar mndapat adunan yg licin. kepekatan adunan mmpengaruhi ketebalan kuih.
- Barang harus diingat, jgn sekali memblend adunan ini sebab telur tu bila diblend ia akn berbuih, and bila adunan dituang ke dlm acuan, ia akn mengembang / meleleh bertempiaran.
- Cara memasaknye boleh gunakan acuan kapit besi, atau alat lainye untuk mencetak kueh tersebut .samade dibakar atas bara atau pun acuan tu digoreng dlm minyak terendam ataupun guna acuan letrik.
- Jika guna acuan kapit besi, panaskn acuan trlebih dulu, bukak, tuang sesenduk kecil adunan lalu diratakan hngga ke tepi. pstu bakar / goreng dalam minyak panas.
Panglima Garang
Malaysia
Komentar