google translate

Kueh spit atjeh


1 1/2 cwn tepung gandum
1 cwn tepung beras
1 cwn tepung ubi kayu
3 cwn santan
1 cwn gula-bleh kurang  ( lebih ikut slera )
2 biji telur gred B
1 sudu teh garam

Cara-cara


  • Bancuh semua bahan2 hingga sebati. pastu tapis agar mndapat adunan yg licin. kepekatan adunan mmpengaruhi ketebalan kuih.
  • Barang harus diingat, jgn sekali memblend adunan ini sebab telur tu bila diblend ia akn berbuih, and bila adunan dituang ke dlm acuan, ia akn mengembang / meleleh bertempiaran.
  • Cara memasaknye boleh gunakan acuan kapit besi, atau alat lainye untuk mencetak kueh tersebut .samade dibakar atas bara atau pun acuan tu digoreng dlm minyak terendam ataupun guna acuan letrik.
  • Jika guna acuan kapit besi, panaskn acuan trlebih dulu, bukak, tuang sesenduk kecil adunan lalu diratakan hngga ke tepi. pstu bakar / goreng dalam minyak panas.
Nurul 
Panglima Garang
Malaysia

Free Email 100% Resepi 4u

Berita Terbaru

 
Top

Like this blog? Keep us running by whitelisting this blog in your ad blocker.

This is how to whitelisting this blog in your ad blocker.

Thank you!

×