Bahan bahan:
1/2 kg ikan bilis - basuh dan tos
2 senduk bawang merah kisar
1 ulas bawang merah - mayang
1 ulas bawang putih - mayang
2 sudu besar cili kisar (atau ikut yg disukai)
1 biji bawang besar - mayang
Sedikit air asam jawa (guna asam keping)
Garam, Gula secukupnya
1/2 kg ikan bilis - basuh dan tos
2 senduk bawang merah kisar
1 ulas bawang merah - mayang
1 ulas bawang putih - mayang
2 sudu besar cili kisar (atau ikut yg disukai)
1 biji bawang besar - mayang
Sedikit air asam jawa (guna asam keping)
Garam, Gula secukupnya
Cara cara:
Ikan bilis dibasuh secara disiram. Goreng separuh masak atau sehingga layu. Masukkan 1 ulas bawang merah dan bawang putih yang dimayang. Goreng bersama ikan bilis supaya wangi. Angkat dan ketepikan.
Tumis bawang merah yang dikisar sehingga kekuningan sebelum dimasukkan cili kisar. Masak sehingga cili betul betul garing.
Masukkan ikan bilis yang digoreng dan sedikit air. Masaklah lama lama sehingga air kering yang bergantung kepada kesukaan masing masing.
Akhir sekali masukkan bawang besar yang dimayang, asam keping, garam dan gula. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.
Komentar