nak masak kaki ayam masak kicap nie sebenarnye mudah tapi perlu kesabaran je dari segi potong kuku kaki ayam, potong2 lagi haishhh leceh. Tapi time dah jadi , hmm.... mertua lalu pon lih tak nampak tau.. hihih and bawah ni pula kita start camne nk masak and ape - ape sahaje bahan yang di perukan.
Bahan :
13 pasang kaki ayam
½ cawan kicap manis
7 biji cendawan kering (direndam)
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
7 chili kering
7 chili kering
2 sudu sos tiram ( kalau ade )
3 bunga lawang
1 kayu manis
1 chicken cube
½ mangkuk air
3 sudu minyak
gula & garam secupnya ( sesuai selere )
3 sudu minyak
gula & garam secupnya ( sesuai selere )
Cara
- Tumbuk atau giling Bawang merah, chili kering, bawang putih, cendawan kering.
- Panaskan minyak, kalau dah agak panas minyak tu pastu masukan bunga lawang, kayu manis. ( tunggu 2 minute sampai terase baunye ).
- Masukan kaki ayam, aduk sampai rata dalam 2 minute masukan air and tutup ( tunggu sampai laaa nampak kaki ayam tue masak sikit and wangi.
- Masukan bahan yang dah di giling tadi and aduk sampai rata. sos tiram sekali and ( tunggu sampai bau chili hilang )kire2 4 minute. and jangan lupa gula & garam ( sesuai selere )
- masukan kicap manis and aduk rata ( tunggu sampai wangi and colour die nampak mengental ) kire2 4 minute.
- Hidangkan.
Komentar