google translate

Ketam Masak Chili padi ala bujang lapok

Image1
Bahan - bahan : 
3 biji bawang kecik
3 ketul kunyit hidup ( ikut suker ler nk kunin sgt ke tak )
Serai ( dititik )
Daun kunyit
Asam keping
Air
Garam
Gula
Santan
kacang panjang ( bila di perlukan )

Cara :

  1. Ketam tu bersihkan n potong potong atau ikut selere.
  2. Satukan cili, bawang, kunyit hidup n sedikit air dlm blender n kisar sampai halus.
  3. Panaskan periuk atas dapur masukkan bahan yg telah diblender masak sampai mengelegak.
  4. Masukkan ketam, daun kunyit, asam keping, serai n santan cair kacau sampai ketam kemerahan.
  5. Masukkan santan pekat, pastu garam n gula secukup rasa kacau sampai ia masak jgn sampai pecah Minyak ( hendaklah di sentiasa dikacau ).
  6. Siap tuk dihidang.


Free Email 100% Resepi 4u

Berita Terbaru

 
Top

Like this blog? Keep us running by whitelisting this blog in your ad blocker.

This is how to whitelisting this blog in your ad blocker.

Thank you!

×