Bahan :
1 kilogram sotong sederhana besar, cuci bersih dan toskan
4 helai daun limau purut
2 helai daun salam
1 helai daun kunyit
750 mililiter santan
1 batang serai, dititik
3 keping nipis hirisan lengkuas
1 keping asam gelugor
garam dan gula secukup rasa
Bahan Tumbuk
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
5 biji cili merah keriting (mat guna 3 biji cili merah + 5 biji cili padi)
1 camca teh ketumbar biji
1/4 camca teh jintan manis
1 inci kunyit hidup
3 biji buah keras
CARA
Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk halus hingga wangi. Tuang santan, kacau dan biar mendidih perlahan. Tambah serai, daun salam, daun limau purut, lengkuas dan daun kunyit. Biar mendidih.
Masukkan sotong dan perasankan dengan garam dan secubit gula. Masukkan asam gelugor. Biar hingga sotong masak dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, sambal belacan dan ulam-ulaman.
Suhadi - Jiniep Aceh
Komentar