Sebenarnya bahan dan cara memasak ayam ni sama sahaja, akan tetapi khasiat ayam cemani ( ayam hitam ) dari pada sumber yang saya dapati adalah sangat luar biasa. selaian unik ayam tersebut beda dengan ayam lainnya.
Cara memasak ayam hitam atau Cemani berempah adalah :
Bahan-bahan
1 ekor ayam
2 labu bawang besar
5 biji bawang putih
5 batang serai
5 inci halia
5 inci lengkuas
1 sudu kecil biji ketumbar ditumbuk halus
1 sudu kecil biji jintan ditumbuk halus
1 sudu besar serbuk kunyit
4 sudu besar serbuk kari
(kalau nak pedas boleh tambah cili kisar 1 sudu lagi atau lebihkan serbuk kari)
1 sudu besar penuh tepung jagung
Daun kari
Garam secukup rasa
Cara-cara
1. Kisarkan bahan-bahan seperti bawang besar, bawang putih, serai, halia dan lengkuas. Kalau boleh jangan letak banyak air sangat.
Biar dia basah lembab-lembab je sebab dia melekat terus pada ayam.
2. Cuci ayam dan toskan. Campurkan bahan-bahan kisar tadi dengan ayam, serbuk kari, serbuk kunyit, tepung jagung, garam dan daun kari.
3. Kacau dan perapkan dalam 30 minit.
4. Terus laraskan periuk dan goreng coz tak tahan lapar hihihi
1 ekor ayam
2 labu bawang besar
5 biji bawang putih
5 batang serai
5 inci halia
5 inci lengkuas
1 sudu kecil biji ketumbar ditumbuk halus
1 sudu kecil biji jintan ditumbuk halus
1 sudu besar serbuk kunyit
4 sudu besar serbuk kari
(kalau nak pedas boleh tambah cili kisar 1 sudu lagi atau lebihkan serbuk kari)
1 sudu besar penuh tepung jagung
Daun kari
Garam secukup rasa
Cara-cara
1. Kisarkan bahan-bahan seperti bawang besar, bawang putih, serai, halia dan lengkuas. Kalau boleh jangan letak banyak air sangat.
Biar dia basah lembab-lembab je sebab dia melekat terus pada ayam.
2. Cuci ayam dan toskan. Campurkan bahan-bahan kisar tadi dengan ayam, serbuk kari, serbuk kunyit, tepung jagung, garam dan daun kari.
3. Kacau dan perapkan dalam 30 minit.
4. Terus laraskan periuk dan goreng coz tak tahan lapar hihihi
Ms. Lara farhan - Subang jaya Malaysia
Komentar