Bahan:
1/2 ekor ayam - di perap dengan garam dan halia. Direbus separuh masak.
Kuah percik:
10 ulas bawang merah kecil
1 inci halia
1 batang serai
1/2 inci belacan
1/2 tin santan / 1/2 kelapa
sedikit gandum dicampur air- untuk pekatkannnya
sedikit asam jawa - untuk rasa masam
garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
- Bawang merah dan halia dimesin.
- Serai dititik
- Campurkan semua bahan kuah kecuali gandum dan masak
- Kuah mesti dikacau sentiasa.
- Bila mendidih, masukkan gandum dan kacau sehingga agak pekat
- Ketepikan kuah.
- Bakar ayam yang telah direbus.
- Taburkan kuah ke atas ayam yang dibakar.
- Balik-balikkan ayam berselang seli dengan kuah.
- Ayam siap dipercik bila ayam bersalut dengan kuah.
Hidagkankan sesuai dengan selera anda :) [FamillyFajeri]
Komentar