google translate

Masak ayam kuah Percik

Bahan:

1/2 ekor ayam - di perap dengan garam dan halia. Direbus separuh masak.

Kuah percik:

10 ulas bawang merah kecil
1 inci halia
1 batang serai
1/2 inci belacan
1/2 tin santan / 1/2 kelapa
sedikit gandum dicampur air- untuk pekatkannnya
sedikit asam jawa - untuk rasa masam
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:

  1. Bawang merah dan halia dimesin.
  2. Serai dititik
  3. Campurkan semua bahan kuah kecuali gandum dan masak
  4. Kuah mesti dikacau sentiasa.
  5. Bila mendidih, masukkan gandum dan kacau sehingga agak pekat
  6. Ketepikan kuah.
  7. Bakar ayam yang telah direbus.
  8. Taburkan kuah ke atas ayam yang dibakar.
  9. Balik-balikkan ayam berselang seli dengan kuah.
  10. Ayam siap dipercik bila ayam bersalut dengan kuah.

Hidagkankan sesuai dengan selera anda :) [FamillyFajeri]
Free Email 100% Resepi 4u

Berita Terbaru

 
Top

Like this blog? Keep us running by whitelisting this blog in your ad blocker.

This is how to whitelisting this blog in your ad blocker.

Thank you!

×